Sepet 0

Oto Koltukları

Karşılaştırma Modu
Karşılaştırma için en az iki cihaz seçmelisiniz.
Anne-Bebek-Oyuncak (2541 Ürün)
Sırala
Kontratlı Ürünler
Markalar
Peşin Fiyat
Puan
Satıcılar

Aradığınız kriterlerde ürün bulunamamıştır.

Daha farklı sonuç görmek yeniden deneyin.

Temizle

Bebek Oto Koltuğu Nedir, Ne Zaman Kullanılır?

Bebek oto koltuğu, kaza veya bir çarpma anında kademeli yavaşlamayı sağlayarak çarpma etkisinin vücudun daha güçlü bölgelerine dağıtarak etkisinin azaltılması amacıyla kullanılır. Bu nedenle, sürüş sırasında araç içinde bebek ve çocukların bulunduğu her türlü yolculukta bebek oto koltuğu kullanılmalıdır. Kısa mesafe ya da uzun mesafe fark etmeksizin yolcuların güvenliğinin sağlanması için bu tip koltukların kullanılması önemlidir. Oto koltuğu özellikleri arasında bebeklerin güvenli oturmasını sağladığı için araba dışında bebeklerin taşınması için de kullanılabilir.

Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek oto koltuğu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk nokta hangi yaş aralığı için kullanılacağıdır. Araba koltukları belirli yaş ve kiloya göre gruplandırılmış olarak satışa sunulur. Beş farklı oto grubu içerisinde Grup 0, Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 bebek oto koltuğu seçenekleri yer alır. Gruplar için belirlenen yaş ve kilo sınırları aşağıdaki gibidir;

  • Grup 0, 0- 9 aylık ve 0-10 kg arasında olan,
  • Grup 1, 9-18 kg ağırlık aralığında ve 9 aylık ile 4 yaş arasında bulunan,
  • Grup 2, 15- 22 kg aralığında ve 4- 6 yaş arasında yer alan,
  • Grup 3, 22- 36 kg aralığında ve 6- 12 yaş aralığında yer alanlar için kullanılabilir.

Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için satın alım sırasında uygun olan grup bebek oto koltuğu seçimi yaparken hem yaş hem de kilo göz önüne alınmalıdır.

Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise üretim standardıdır. Belirli standartlarda üretilen ürünler bu standartlara ait damgalar taşır. Bu ürünlerin hem bebek hem de sürücü güvenliğini artırır. En geçerli standartlar arasında yer alan ECER 44 standardı Avrupa birliği tarafından oluşturulmuş bir güvenlik standardıdır, bu standart ile üretilmiş olan oto bebek koltukları kullanıcı güvenliğini maksimum düzeyde sağlar. Diğer üretim standardı da I-Size standardıdır.

Dik durma, dinlenme ve yatık olarak temelde 3 yatış pozisyonuna sahip olan bebek oto koltuğu modellerinin bazılarında 5 ya da 6 taneye kadar seçenek yer alabilir.

Oto koltuğunun ağırlığının ne kadar olduğunun koltuğun güvenliğine ya da konforuna herhangi bir etkisi bulunmuyor. Ancak sık sık çıkarılıp takılacaksa daha hafif olan modeller tercih edilebilir.

Oto Bebek Koltuğu Nasıl Takılır?

En çok kullanılan bebek araç gereçlerinden biri olan Bebek koltuğunun nasıl takılacağı koltuğun modeli ve arabanın sahip olduğu bağlantı mekanizmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Isofix adı verilen ve bir montaj standardı olan yöntem en güvenli bağlama yöntemlerinden biridir. Bu bağlantı standardının yapılan testlerde uygun bulunan, güvenliği kanıtlanmıştır. Yeni model arabaların neredeyse hepsinde yer alan bu bağlantı yöntemi bebek ile yolculuk yaparken kullanılacak en verimli yöntemlerden biridir. Diğer bir yöntem ise emniyet kemeri ile bağlamaktır. En pratik yöntemlerden biri olan emniyet kemeri ile sabitlemenin doğru yapılması bebeğin sürüş sırasındaki güvenliği için çok önemlidir. Ek olarak oto bebek koltukların tepesinde yer alan ve Top Tether olarak adlandırılan kanca ile koltuğa sabitlenebilir. Bu yöntem araç hareket halindeyken herhangi bir dönme hareketini engellediği için etkili bir yöntem olarak görülür. Bazı modellerde Isofix bulunmayan arabalar düşünülerek farklı tasarımlar yapılmıştır, böylece bu teknoloji olmadan da en üst düzey güvenlikle bebek koltukları arabaya bağlanabilir.

Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Bebek oto koltuğu yeni doğmuş bebeklerden 12 yaşına kadar kullanılabilir. Bu zaman aralığında farklı kapasite ve özelliklere sahip koltuklar kullanılabileceği gibi genişletilmiş oto koltuk grupları tercih edilirse grupların belirtilmiş olduğu sürelerden daha uzun kullanılabilir. Örneğin Grup 0+1 tercih edilirse 0 aylıktan itibaren 4 yaşına kadar kullanılabilirken Grup 1+ 2 +3 tipinde dizayn edilmiş olanlar 9 aylıktan başlanarak 12 yaşına kadar kullanılabilir.

Bebekler Oto Koltuğuna Nasıl Alıştırılır?

Eğer çocuklar küçük yaştan itibaren oto koltuğu ile seyahat etmeye başladılar ise büyüyünce de kullanmaya devam etmeleri o kadar rahat olur. Alıştırma yapmak için öncelikle evde bir ya da iki saatlik olacak şekilde her gün oturması sağlanarak güvenli bir ortamda olduğu bebeğe belirtilebilir. Bebek koltuğa oturtulduğunda rahat olduğundan, aracın içinin çok sıcak veya çok soğuk olmadığından veya güneşin doğrudan rahatsız edici şekilde bebeğin üstüne gelmediğinden emin olunmalıdır. Oto koltuğu ile ilk seyahatler yapıldığında bu sürüşler kısa mesafelerde ve kısa zamanlı olarak yapılabilir. Giderek mesafe uzatılarak alışma için zaman tanımak gereklidir. En sevdiği oyuncakları vererek veya görebileceği bir yere renkli resimler asarak dikkatini dağıtabilirsiniz. Sürüş sırasında konuşarak veya küçük şarkılar söyleyerek yalnız olmadığını hatırlatabilir ve dikkatini dağıtabilirsiniz. Uzun yolculuklar yapıldığında sık sık mola vererek yapmanız bebeğinizin daha sakin kalmasına yardımcı olur.

Bebek Oto Koltuğu Fiyatları

Bebek koltuğu fiyatları sahip olduğu özelliklere göre farklılık gösterir. Oto koltuğunun araç içine bağlantı şekli de fiyat üzerinde etkisi olan tasarım elementinden biridir. Bütün araçlara rahatlıkla bağlanabilen koltukların bağlantı için ek ekipman gerektiren modellere göre fiyatı farklılık gösterir. Bu nedenle seçim yapılırken ihtiyaçların belirlenmesi ve oto koltuğu karşılaştırma yapılması gereklidir. En iyi oto koltuğu, bebeğinizin en rahat ettiği ve en güvenli seyahat ettiği koltuktur.

Bebek Oto Koltuğu Modelleri Nelerdir?

Pek çok farklı bebek oto koltuğu modelleri kullanıcıların ihtiyacına göre geliştirilmiştir. Terlemeyi engellemek ve vücudun ürettiği ısıyı emerek bebekten uzaklaştırarak sıcak günlerde dahi konforlu bir kullanım sağlayan modellerin yanı sıra taşıma koltuğu, ana kucağı ve oto koltuğu olarak çok işlevli kullanılabilecek şekilde dizayn edilenleri de mevcuttur. Farklı modeller sahip oldukları seçeneklere göre boy, en ve ağırlıkları değişebilir. 9 ile 36 kilo arasında kullanılabilen modellerinde büyüme hızına göre ayarlanabilen ve kafa bölgesini darbelerden koruyan kademeli olarak ayarlanabilen kafa koruma sistemlere sahip olanları uzun süreli kullanım isteyenler tarafından tercih edilebilir. Yenidoğan bebekler için ana kucağı modelleri tercih edilebilir.

Oto koltuğu yükseltici​​ de 15- 36 kg arasındaki çocuklar için kullanılan, sürüş sırasında çocukların konforunu arttırarak güvenliğini sağlayacak modeller de mevcuttur. Bu ürünler uygun yapısı ve ölçüleri ile minder formundadır. Daha önce herhangi bir model oto koltuğu kullanmış olanlardan bebek oto koltuğu tavsiyesi alınabilir.​

Bebek Oto Koltuğu Hangi Yöne Bakmalı?

Bebek oto koltuğunun hangi yöne bakması gerektiği hakkında belirleyici rol oynayan parametreler bebeğin kilosu, yaşı ve kullanılan oto koltuğun üretim standardıdır. En küçük kilo ve yaş grupları için tasarlanan Grup 0 ve bu grubun genişletilmiş hali olan Grup 0 + kategorisine sahip olanların seyahat yönünün tersine bakacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. Bu kategoriler dışında kalan bütün bebek oto koltuğu çeşitleri seyahat yönünde bağlanabilir.

Siz de çocuğunuz için bir oto koltuğu arayışı içerisinde iseniz ECER 44 standartlarındaki oto koltuk ürünlerine Turkcell Pasaj ayrıcalığı ile ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla

Sıkça Sorulan Sorular

Oto Koltuğu Neden Önemli?

Oto koltuğu bebek ve küçük çocuklar ile seyahat sırasında hem sürücünün hem de çocukların güvenli olarak yolculuk etmesi için gereklidir. Bu ürünler yetişkinlerden çok daha hassas olan bebek ve çocukların sürüş boyunca yaşanan ani fren gibi rahatsızlık yaratabilecek durumlardan en hafif şekilde etkilenmesini sağlar.

Bebek Oto Koltuğu Nereye Yerleştirilmelidir?

Bebek oto koltuklar mümkünse hep arka tarafa bağlanmalıdır. Özellikle sol arka koltuk veya orta kısım tercih edilmelidir. Eğer sağ arka tarafa veya ön koltuğa yerleştirilecek mutlaka airbag özelliği kapatılmalıdır.

İsofix Oto Koltuğu Nedir?

Isofix oto koltuğu, bütün dünyada belirli bir standarda sahip bağlama özelliğine sahip koltuklara verilen isimdir. Bu yöntem en güvenli bağlama yöntemleri arasındadır ve evrensel standartlara göre dizayn edildiği için yeni model neredeyse her arabaya kolayca monte edilebilir. Bu tip oto koltukları hızlı ve basit montajı sayesinde kolayca takılıp çıkarılabilir. Oto koltuğunun her durumda sabit kalacağı şekilde tasarlanmış olan bu modeller üzerinde yer alan gerekli tuşlara basılmadıkça açılmaz ve güvenli bir yolculuk geçirilmesine olanak verir.

Bebek Oto Koltuğu Gerekli mi?

Bebek oto koltuğunun 2010 yılından itibaren Türkiye’de çocukların seyahat sırasında kullanılması gerektiği yasalar ile belirlenmiştir. Bu yasa 150 santimetreden küçük ve 36 kilogramdan az olan bebek ve çocukları kapsamaktadır. Ancak bebek ve çocuk fizyolojisi yetişkin bireylerden çok farklı olduğu için sürüş sırasında yaşanan ani frenler, çarpma veya kaza kaynaklı oluşan darbelerden daha çok etkilenebilmektedir. Trafik halindeyken her şeyin olabilmesi mümkündür bu nedenle önlem almak ve güvenli bir sürüş gerçekleştirmek için 12 yaşına kadar oto koltuğu kullanılması gereklidir.

Daha Fazla